Drukuj

Oliwki - bogactwo witamin i minerałówBogactwo witamin i minerałów - olej oliwkowy zawiera w sobie wiele witamin i związków mineralnych. Najbardziej znacząca  wydaje się obecność α- tokoferolu popularnie zwanego witaminą E.

Witamina ta jako silny przeciwutleniacz chroni komórki przed atakiem wolnych rodników, co powstrzymuje ich starzenie się. Zapobiega dzięki temu rozwojowi chorób nowotworowych i wspomaga witalność organizmu.  Witamina E ponadto poprawia płodność, a wraz z witaminą A pomaga zachować piękną skórę i włosy.

Dzięki zawartości witamin A, E oraz D oliwa korzystnie wpływa na rozwój dziecka już od czasów płodowych. Badania potwierdzają, że dzieci matek, których dieta w czasie ciąży była bogata w oliwę Extra Virgin  rozwijają się znacznie lepiej biorąc pod uwagę kryteria takie jak: wzrost, waga, zachowanie a także sprawność psychosomatyczną.  Płód do prawidłowego rozwoju potrzebuje witaminy E, która zapobiega poronieniu, wpływa korzystnie na tkanki nerwowe a  wraz z kwasem foliowym chroni  przed wadami rozwojowymi układu nerwowego (warto na to zwrócić uwagę zwłaszcza w pierwszych tygodniach ciąży). Zawarta w oliwie witamina E ma również bardzo korzystny  wpływ na rozwój gałek ocznych płodu. Przyjmowana przez kobiety podczas ostatnich dwunastu tygodni ciąży, kiedy oczy dziecka rozwijają się najintensywniej sprzyja prawidłowemu ich wykształceniu. Po porodzie z kolei pomaga niemowlęciu zwalczyć szok tlenowy spowodowany zmianą środowiska, a następnie wspomaga prawidlowy rozwój dziecka. Witamina D z kolei wspomaga przyswajanie wapnia i fosforu, dzięki czemu przeciwdziała skurczom mięśni, rozwojowi osteoporozy u osób dorosłych i krzywicy u  dzieci. 

 

 

 

W oliwie znajdziemy również pierwiastki takie jak: potas, wapń, magnez, cynk czy żelazo. Wszystkie mają swoją rolę do odegrania w naszym organizmie, a ich niedobór skutkuje deficytami co odbija się na naszym zdrowiu  i samopoczuciu. Zarówno witamin jak i minerałów w oliwie jest umiarkowana ilość. Ze względu jednak na płynność kwasu Omega 9 są one łatwiej wchłaniane przez nasz organizm.

 

Dobrej jakości oliwą EV powinny się zainteresować również osoby, które stosują detox. Wszyscy wiemy, że oczyszczanie organizmu z toksyn i złogów jest niezwykle istotne. Produkty spożywcze pełne chemii, stres i skłonności do zajadania się smakołykami niekoniecznie zdrowymi powodują, że zdecydowanie powinniśmy traktować oczyszczanie jako standardową higienę organizmu. Nie do przecenienia są zatem żółciopędne i żółciotwórcze właściwości oliwy. Służą nam one nie tylko do oczyszczenia wątroby i jelit, ale także w leczeniu i profilaktyce zastoju żółci, kamicy żółciowej, choroby wrzodowej, nieżytów jelit oraz zaparć.

 

Z rad praktycznych: wypijanie 2 łyżek oliwy z oliwek przed snem przeciwdziała występowaniu zaparć.