Drukuj

Często widać i słychać zaskakujące określenie „oliwa z oliwek”.   Zaskakujące dlatego, że  oliwa może być tylko z ……oliwek.  Oliwa to potoczna nazwa oleju z oliwek, czyli oleju oliwkowego. 

Gdyby  istniały o tej samej nazwie produkty spożywcze otrzymywane z innego owocu – wówczas sformułowanie „oliwa z oliwek” miałoby swoje uzasadnienie. Tymczasem wszystkie pozostałe, popularne tłuszcze roślinne to oleje. Słowo oliwa jest zarezerwowane wyłącznie dla soku wyciśniętego z oliwek.  Zatem powiedzenie „oliwa z oliwek” to „masło maślane”.

 

Powinniśmy mówić po prostu oliwa, albo olej z oliwek lub olej oliwkowy, tak samo jak mówimy olej słonecznikowy, olej z pestek dyni, olej z orzechów itd.

Sformułowanie „oliwa z oliwek” jest bardzo zakorzenione w języku polskim. Mamy nadzieję, że tekst niniejszy choć trochę przyczyni się do poprawności językowej:)