Drukuj

Film emitowany przez hiszpańską telewizję TELETOLEDO, kiedy wytwórnia Casas de Hualdo otrzymała nagrodę AEMO 2012 w kategorii „Najnowocześniejsza  wytwórnia oliwy z oliwek w Hiszpanii”.

 {videobox}mDbCoCAtCBI{/videobox}

Asociacion Espanola De Municipios Del OlivoAEMO czyli ASOSACIÓN ESPAÑOLA DE MUNICIPIOS DEL OLIVO  to najważniejsza organizacja w Hiszpanii  wspomagająca sektor oliwny i należąca do międzynarodowej organizacji COI Consejo Oleicola Intenacional, zrzeszającej wszystkich producentów oliwy na świecie. Nagroda AEMO jest bardzo prestiżowa  i można ją zdobyć tylko raz. Aby przystąpić do konkursu wytwórnia musi spełnić szereg wymogów: posiadać nowoczesną instalację, własny gaj oliwny oraz wysokiej jakości produkt.  Każda wytwórnia zgłoszona do konkursu poddana jest wnikliwemu audytowi przez osoby  wyspecjalizowane nie tylko w ocenianiu jakości oliwy (catadorzy), ale również znani technicy oraz inżynierowie. Audyt odbywa się na przełomie listopada i grudnia kiedy wytwórnie są podczas kampanii (zbiór oliwek i produkcja oliwy).  Kilkunastoosobowe jury odwiedza firmę i kontroluje: gaj oliwny, sposób kultywacji oliwek, jakość oliwek przeznaczonych do przetworzenia, poziom higieny w wytwórni, sposób produkcji oliwy- na każdym jej etapie i sposób przechowywania.  W przypadku Casas de Hualdo jury doceniło:

 

Krótkie streszczenie filmu

Zapowiedź:

Najlepsza wytwórnia oliwy z oliwek extra virgen znajduje się w regionie Castilla la Mancha a dokładnie w El Carpio de Tajo położonym nad rzeką Tag.  Nagroda została przyznana przez AEMO Asocación Española de Municipios de Olivo.

Reportaż:

Drzewa oliwne odpoczywają do listopada, do momentu kiedy wytwórnia zaczyna produkcję świeżej oliwy z oliwek z nowej kampanii.  Oliwę pochodzącą z gaju oliwnego Casas de Hualdo można kupić  tylko w wyspecjalizowanych sklepach typu gourmet. Firma eksportuje oliwę do Stanów Zjednoczonych, Niemiec, Polski oraz Chin.

Z  4 000 000 kg oliwek produkowane jest  tylko 650-700 000 kg oliwy,  co oznacza że wytwórnia kładzie nacisk na jakość, a  nie na ilość. Nie ma tutaj mowy o masowej produkcji. Gdyby do produkcji użyć czarnych- całkowicie dojrzałych już oliwek- możnaby było otrzymać więcej oliwy. Casas de Hualdo zaczyna swoje zbiory bardzo wcześnie (już w październiku) i produkuje oliwę wyłącznie z oliwek zielonych- koncentrując się na jakości, tym samym otrzymując mniej produktu finalnego. Wytwórnia produkuje wyłącznie poprzez elaborację na zimno (cold extraction) i selekcjonuje bardzo dokładnie drzewa oliwne, z których oliwki trafiają do przetworzenia.  Wszystkie te czynniki wpływają na to, że casas de Hualdo produkuje tak świetną oliwę.