Drukuj

Czy wiesz, że bardzo istotnym czynnikiem dla jakości oliwy jest czas jaki minie od zerwania świeżej oliwki z drzewa do momentu wyciśnięcia z niej oliwy?

 

Oliwki są bardzo podatne na fermentację, która zachodzi w sposób naturalny w każdej żywej tkance po odcięciu krążenia płynów jakimi są soki i woda w roślinie. To naturalne, że każda komórka ciągle prowadzi w sobie mnóstwo reakcji biochemicznych, w wyniku których powstają produkty przemiany materii. Dodatkowo zawsze atakowana jest przez bakterie i grzyby, które są wszędzie. Nie powinny zatem być długo przechowywane. Idealną sytuację mamy kiedy wytwórnia znajduje się w granicach gaju oliwnego i oliwki bezpośrednio po zbiorze dostarczane są do niej a następnie w przeciągu kilku godzin przetworzone. Tak właśnie dzieje się w Casas de Hualdo. Tutaj od momentu zerwania świeżej oliwki z drzewa do momentu wyciśnięcia z nich soku mija maksymalnie 4-6 godzin.  To jest tak jakbyśmy zerwali pomarańczę z drzewa i wycisnęli  z niej sok. Prawda, że taki sok smakuje najlepiej? Im ten czas jest dłuższy tym gorsza jakość owocu co pociąga za sobą gorszej jakości produkt finalny. 

 

Oliwki Casas de Hualdo - proces produkcji
To dlatego oliwy Casas są takie pyszne i pachną zielonym, świeżo miażdżonym owocem. Czy pamiętasz zapach świeżo skoszonej trawy albo liścia zielonego roztartego w dłoni? Tak specyficznie pachnie chlorofil (czyli to zielone w trawie, łodydze, czy też liściu - świeża zielenina) i właśnie TAKI ZAPACH CZUJE SIĘ wąchając oliwy z młyna  Casas de Hualdo.

 

Oliwka jako owoc zawiera chlorofil i inne "zielone". To dzięki temu, że wyciskanie soku następuje zaraz po zebraniu (nie ma degradacji czy gnicia owocu (gnicie następuje w każdej żywej tkance po odcięciu krążenia płynów, czy to będzie krew w zwierzęciu czy soki i woda w roślinie, ponieważ każda komórka ciągle prowadzi w sobie mnóstwo reakcji biochemicznych, w wyniku których powstają produkty przemiany materii, plus zawsze atakowana jest przez bakterie i grzyby, które są po prostu wszędzie). W młynie CdH udaje się zamknąć ZAPACH świeżo miażdżonej rośliny-owocu oliwkowego. Dzięki bezbłędnemu wyciskaniu na zimno (i tylko na zimno)  świeżego owocu te związki zostają zamknięte w tłuszczu i butelce na dłużej. To ewidentny dowód na JAKOŚĆ PREMIUM  tych oliw.