Zakładamy, że masz oliwę dobrej jakości a więc warto wiedzieć jak zachować jej walory do ostatniej kropli. Oto kilka wskazówek:
- Oliwie szkodzi światło. Nawet jeśli Twoja oliwa jest w ciemnej butelce lepiej nie wystawiać jej na ostre światło słoneczne czy też sztuczne. Przechowuj ją zatem w szafce kuchennej.
- Trzymaj ją z dala od źródeł ciepła- czyli nie przy płycie grzewczej czy piekarniku. Nie ma potrzeby przechowywania w lodówce, temperatura pokojowa (ok 20°C ) jest odpowiednia dla oliwy, ale w upalne dni latem warto poszukać dla niej chłodniejszego miejsca.
- Dokładnie zakręcaj butelkę po użyciu- nie zostawiaj otwartej- dopływ tlenu przyspieszy proces utleniania.
- Zwróć uwagę na duże opakowania typu puszki. Kupuj tylko te, które mają hermetyczne zamknięcie, czyli takie gdzie odpowietrznik można ponownie zamknąć, a korek zakręcić.
- Przelewając z puszki do karafki umyj dokładnie karafkę zanim nalejesz nową porcję. Stare pozostałości jełczeją uszkadzając tym samym świeżą porcję oliwy (to częsty błąd popełniany w restauracjach).
- Zużyj po 3-4 miesiącach po otwarciu. Oliwy od Casas de Hualdo maja tak niski stopień nasycenia tlenem, że trzebaby sporo więcej czasu aby zjełczały. Są jednak tak pyszne, że na pewno zostaną zużyte w ciągu tych zalecanych 4 miesięcy.