Historia drzewa oliwnego
Drzewo oliwne- na pierwszy rzut oka niepozorne: szary pień, powykręcane gałęzie, skórzaste liście, niewielkie owoce- skromnie wygląda ale drzemie w nim potężna siła. Rośnie powoli i późno osiąga dojrzałość (po kilku latach zaczyna owocować) ale jest długowieczne- może żyć nawe 2000lat.
Przechowywanie oliwy - dlaczego to bardzo ważne?
Absolutnie każda oliwa zaczyna tracić na wartości zaraz po wyprodukowaniu. Z oliwą jest odwrotnie niż z winem, które z biegiem czasu stają się coraz lepsze- czas płynie na jej niekorzyść.
Dlaczego oliwę się filtruje?
Po odseparowaniu oliwy od wody wegetacyjnej (czyli woda wraz z innymi płynami roślinnymi wchodzącymi w skład owocu oliwki) uzyskujemy piękny, zielony płyn - to esencja eliksiru śródziemnomorskiego.
Czym się różni tłoczenie oliwy od ekstrakcji na zimno - czyli czy aby na pewno oliwa od chłopa jest najlepsza?
Wreszcie dochodzimy do sedna czyli do wyciskania oliwy z owoców.
Co się dzieje z oliwkami gdy dotrą do młyna - czyli czyszczenie wstępne i mycie
W wytwórni oliwki trafiają najpierw na taśmy transportujące je do strefy wentylacyjnej, gdzie za pomocą nadmuchu usuwane są liście i kawałki gałązek. Następnie oliwki są myte- w wytwórni, która dba o jakość nawet dwukrotnie.
Dlaczego oliwy Casas de Hualdo pachną zielonym, świeżo miażdżonym owocem?
Czy wiesz, że bardzo istotnym czynnikiem dla jakości oliwy jest czas jaki minie od zerwania świeżej oliwki z drzewa do momentu wyciśnięcia z niej oliwy?
Czy wiesz jak się zbiera oliwki?
Oliwki są bardzo podatne na pleśnienie i utlenianie, a obite, uszkodzone lub zanieczyszczone tym bardziej. Bardzo ważne jest zatem aby podczas zbioru owoców nie uszkodzić i nie dopuścić do ich kontaktu z ziemią.
Kiedy jest optymalny momentu zbioru oliwek?
Czy wiesz od czego zależy jakość dobrej oliwy? W skrócie: od jakości użytego owocu, momentu jego zbioru oraz przebiegu procesu produkcji. W tym artykule będzie o owocach.
Zbiory oliwek - zobacz film
Oto spadające oliwki, które mają się przekształcić w najlepszą oliwę w Hiszpanii. Oliwki muszą być w perfekcyjnym stanie, nie mogą mieć żadnych uszkodzeń mechanicznych ani chorób.
Kupiłeś (łaś) oliwę? Sprawdź organoleptycznie czy jest dobrej jakości!
Zanim kupisz oliwę możesz się przyjrzeć butelce i etykietce. Tam znajdziesz sporo wskazówek świadczących o dobrej jakości produktu, który jest w środku.
Jak zachować oliwę w dobrej kondycji do ostatniej kropli?
Zakładamy, że masz oliwę dobrej jakości a więc warto wiedzieć jak zachować jej walory do ostatniej kropli. Oto kilka wskazówek:
Co możemy wyczytać z etykietki, czyli jak rozpoznać dobrą jakość przed zakupem?
Przede wszystkim wybieramy oliwę Extra Virgin jako produkt najwyższej jakości. Niestety to nie wystarczy.
Jak wygląda badanie organoleptyczne oliwy?
Badanie takie przeprowadzane jest według ściśle określonych kryteriów: w temperaturze +28ºC +/- 2ºC rano i na czczo- wówczas są najbardziej wyczulone zmysły. Podczas takiego badania specjaliści identyfikują zarówno defekty jak i wszystkie atrybuty oliwy.
Klasyfikacja jakościowa oliwy: dziewicza - extra virgin, virgin, lampante, pomace
O przynależności do konkretnej kategorii oliwy, a tym samym o jakości przede wszystkim decyduje zawartość wolnych kwasów tłuszczowych (tzw. liczba kwasowa lub poziom kwasowości). Im niższa zawartość kwasów tym lepszej jakości oliwę otrzymujemy.
Oliwa w kosmetyce
Oliwa Extra Virgin to prawdziwy eliksir piękna. Jest podstawowym składnikiem balsamów i kremów, które wspaniale nawilżają i zapobiegają wysuszaniu się skóry. Wykorzystane są tutaj właściwości kwasu oleinowego Omega 9, którego pojedyncze wiązanie odpowiada za doskonałą płynność oliwy, a przez to jej przyswajalność i wchłanialność- również przez skórę.
Ile jeść oliwy?
Oczywiście w zależności od wieku i ogólnego stanu zdrowia różne będzie zapotrzebowanie- dlatego najlepiej skontaktować sie z lekarzem. W Hiszpanii- gdzie kultura spożywania oliwy z oliwek- jest głęboko zakorzeniona spożywa się 1,5litra oliwy miesięcznie, a w Grecji ponad 2 litry- to ok 4-5 łyżek dziennie.
Co z tym smażeniem na oliwie?
Smażenie to sposób obróbki cieplnej, podczas którego ciepło jest dostarczane za pomocą tłuszczu. Uzyskujemy tutaj znacznie wyższe temperatury niż podczas gotowania, gdzie pośrednikiem jest woda.
Jakie witaminy i minerały znajdziemy w oliwie?
Bogactwo witamin i minerałów - olej oliwkowy zawiera w sobie wiele witamin i związków mineralnych. Najbardziej znacząca wydaje się obecność α- tokoferolu popularnie zwanego witaminą E.
Polifenole - naturalny antyoksydant
Oliwa bogata jest w liczne związki fenolowe o działaniu antyoksydacyjnym. Polifenole zapobiegają powstawaniu w organizmie wolnych rodników, a także wykazują działanie przeciwzapalne.
Właściwości zdrowotne oliwy - kwasy tłuszczowe
Któż nie słyszał o dobroczynnym wpływie oliwy na nasz organizm? Od tysięcy lat oliwa funkcjonuje jako podstawowy tłuszcz w basenie Morza Śródziemnego.
Strona 1 z 2