Oliwny Raj. Hiszpańska Oliwa

Przełącz nawigację
  • Sklep - sprzedaż hiszpańskiej oliwy
  • Oferta
  • Przewodnik po oliwie
  • Nagrody
  • Kontakt

Historia drzewa oliwnego

  • Drukuj
  • E-mail

Drzewo oliwne- na pierwszy rzut oka niepozorne: szary pień, powykręcane gałęzie, skórzaste liście, niewielkie owoce- skromnie wygląda ale drzemie w nim potężna siła. Rośnie powoli i późno osiąga dojrzałość (po kilku latach zaczyna owocować) ale jest długowieczne- może żyć nawe 2000lat.

Czytaj więcej...

Przechowywanie oliwy - dlaczego to bardzo ważne?

  • Drukuj
  • E-mail

Absolutnie każda oliwa zaczyna tracić na wartości zaraz po wyprodukowaniu.  Z oliwą jest odwrotnie niż z winem, które z biegiem czasu stają się coraz lepsze- czas płynie na jej niekorzyść.

Czytaj więcej...

Dlaczego oliwę się filtruje?

  • Drukuj
  • E-mail

Filtrowanie oliwyPo odseparowaniu oliwy od wody wegetacyjnej (czyli woda wraz z innymi płynami roślinnymi wchodzącymi w skład owocu oliwki) uzyskujemy piękny, zielony płyn -  to esencja eliksiru śródziemnomorskiego.

Czytaj więcej...

Czym się różni tłoczenie oliwy od ekstrakcji na zimno - czyli czy aby na pewno oliwa od chłopa jest najlepsza?

  • Drukuj
  • E-mail

Wreszcie dochodzimy do sedna czyli do wyciskania oliwy z owoców.

Czytaj więcej...

Co się dzieje z oliwkami gdy dotrą do młyna - czyli czyszczenie wstępne i mycie

  • Drukuj
  • E-mail

W wytwórni oliwki trafiają najpierw na taśmy transportujące je do strefy wentylacyjnej, gdzie za pomocą nadmuchu usuwane są liście i kawałki gałązek.  Następnie oliwki są myte- w wytwórni, która dba o jakość nawet dwukrotnie.

Czytaj więcej...

Dlaczego oliwy Casas de Hualdo pachną zielonym, świeżo miażdżonym owocem?

  • Drukuj
  • E-mail

Czy wiesz, że bardzo istotnym czynnikiem dla jakości oliwy jest czas jaki minie od zerwania świeżej oliwki z drzewa do momentu wyciśnięcia z niej oliwy?

Czytaj więcej...

Czy wiesz jak się zbiera oliwki?

  • Drukuj
  • E-mail

Oliwki są bardzo podatne na pleśnienie i utlenianie, a obite, uszkodzone lub zanieczyszczone tym bardziej. Bardzo ważne jest zatem aby podczas zbioru owoców nie uszkodzić i nie dopuścić do ich kontaktu z ziemią.

Czytaj więcej...

Kiedy jest optymalny momentu zbioru oliwek?

  • Drukuj
  • E-mail

Czy wiesz od czego zależy jakość dobrej oliwy? W skrócie: od jakości użytego owocu, momentu jego zbioru oraz przebiegu procesu produkcji. W tym artykule będzie o owocach.

Czytaj więcej...

Zbiory oliwek - zobacz film

  • Drukuj
  • E-mail

Oto spadające oliwki, które mają się przekształcić w najlepszą oliwę w Hiszpanii. Oliwki muszą być w perfekcyjnym stanie, nie mogą mieć żadnych uszkodzeń mechanicznych ani chorób.

Czytaj więcej...

Kupiłeś (łaś) oliwę? Sprawdź organoleptycznie czy jest dobrej jakości!

  • Drukuj
  • E-mail

OliwaZanim kupisz oliwę możesz się przyjrzeć butelce i etykietce. Tam znajdziesz sporo wskazówek świadczących o dobrej jakości produktu, który jest w środku.

Czytaj więcej...

Jak zachować oliwę w dobrej kondycji do ostatniej kropli?

  • Drukuj
  • E-mail

Jak zachować świeżość oliwy z oliwekZakładamy, że masz oliwę dobrej jakości a więc warto wiedzieć jak zachować jej walory do ostatniej kropli. Oto kilka wskazówek:

Czytaj więcej...

Co możemy wyczytać z etykietki, czyli jak rozpoznać dobrą jakość przed zakupem?

  • Drukuj
  • E-mail

Reserva de Familia - co możemy wyczytać z etykietki oliwyPrzede wszystkim wybieramy oliwę Extra Virgin jako  produkt najwyższej jakości. Niestety to nie wystarczy.

Czytaj więcej...

Jak wygląda badanie organoleptyczne oliwy?

  • Drukuj
  • E-mail

Róża organoleptyczna PicualBadanie takie przeprowadzane jest według ściśle określonych kryteriów: w temperaturze +28ºC +/- 2ºC rano i na czczo- wówczas są najbardziej wyczulone zmysły. Podczas takiego badania specjaliści identyfikują zarówno defekty jak i wszystkie atrybuty oliwy.

Czytaj więcej...

Klasyfikacja jakościowa oliwy: dziewicza - extra virgin, virgin, lampante, pomace

  • Drukuj
  • E-mail

O przynależności do konkretnej kategorii oliwy, a tym samym o jakości przede wszystkim decyduje zawartość wolnych kwasów tłuszczowych (tzw. liczba kwasowa lub poziom kwasowości). Im niższa zawartość kwasów tym lepszej jakości oliwę otrzymujemy.

Czytaj więcej...

Oliwa w kosmetyce

  • Drukuj
  • E-mail

Oliwa Extra Virgin to  prawdziwy eliksir piękna.  Jest podstawowym składnikiem balsamów i kremów, które wspaniale nawilżają i zapobiegają wysuszaniu się skóry. Wykorzystane są tutaj właściwości kwasu oleinowego Omega 9, którego pojedyncze wiązanie odpowiada za doskonałą płynność oliwy, a przez to jej przyswajalność i wchłanialność- również przez skórę.

Czytaj więcej...

Ile jeść oliwy?

  • Drukuj
  • E-mail

Ile oliwy jeść?Oczywiście w zależności od wieku i ogólnego stanu zdrowia różne będzie zapotrzebowanie- dlatego najlepiej skontaktować sie z lekarzem. W Hiszpanii- gdzie kultura spożywania oliwy z oliwek- jest głęboko zakorzeniona spożywa się 1,5litra oliwy miesięcznie, a w Grecji ponad 2 litry- to ok 4-5 łyżek dziennie.

Czytaj więcej...

Co z tym smażeniem na oliwie?

  • Drukuj
  • E-mail

Smażenie na oliwie Smażenie to sposób obróbki cieplnej, podczas którego ciepło jest dostarczane za pomocą tłuszczu. Uzyskujemy tutaj znacznie wyższe temperatury niż podczas gotowania, gdzie pośrednikiem jest woda.

Czytaj więcej...

Jakie witaminy i minerały znajdziemy w oliwie?

  • Drukuj
  • E-mail

Oliwki - bogactwo witamin i minerałówBogactwo witamin i minerałów - olej oliwkowy zawiera w sobie wiele witamin i związków mineralnych. Najbardziej znacząca  wydaje się obecność α- tokoferolu popularnie zwanego witaminą E.

Czytaj więcej...

Polifenole - naturalny antyoksydant

  • Drukuj
  • E-mail

Oliwa - naturalny antyoksydantOliwa bogata jest w liczne związki fenolowe o działaniu antyoksydacyjnym. Polifenole zapobiegają powstawaniu w organizmie wolnych rodników, a także wykazują działanie przeciwzapalne.

Czytaj więcej...

Właściwości zdrowotne oliwy - kwasy tłuszczowe

  • Drukuj
  • E-mail

Właściwości zdrowotne oliwyKtóż nie słyszał o dobroczynnym wpływie oliwy na nasz organizm?  Od tysięcy lat oliwa funkcjonuje jako podstawowy tłuszcz w basenie Morza Śródziemnego.

Czytaj więcej...

  1. Czy wiesz, że smak to zapach?
  2. Oliwa z oliwek.... czyli z czego jest ta oliwa?
  3. Co to jest Flos Olei
  4. Materiał tv – najlepsza wytwórnia oliwy Extra Virgen w Hiszpanii

Strona 1 z 2

  • 1
  • 2
  • Jesteś tutaj:  
  • Home
  • Przewodnik po oliwie
 

Wstecz


Kategorie

  • Historia oliwy

  • Produkcja oliwy

  • Jakość

  • Właściwości zdrowotne

  • Ciekawostki oliwne

  • Po co jeść tłuszcze


Oliwny Raj. Bezpośredni importer i dystrybutor hiszpańskiej oliwy, wyłącznie rodzaju Extra Virgin. Sprzedajemy oliwy jednoszczepowe produkowane z oliwek gatunku: Aqbequina, Picual, Cornicabra, Manzanilla oraz ich mieszanki.

Importujemy oliwę od elitarnego producenta Casas de Hualdo, który tworzy swoją oliwę zgodnie z zasadą slow-food.  Dzięki temu wiemy, że  proces produkcji oliwy jest przemyślany w najdrobniejszych szczegółach. Oliwa ta powstaje z ogromną starannością pod stałym nadzorem doświadczonych elayotechników. A  wszystko to z miłości do oliwy.

Zapraszamy do współpracy sklepy ze zdrową żywnością, sklepy z dobrym hiszpańskim winem,  restauracje, pensjonaty, delikatesy, a także wszystkich, którzy lubią dobrą oliwę.

Do góry

© 2025 Oliwny Raj. Hiszpańska Oliwa