Nagrody

Oliwy z młyna Casas de Hualdo są najlepsze  przede wszystkim dlatego, że ludzie, którzy ją produkują robią to z pasji i miłości do oliwy. To po prostu ich sposób na życie. Dzięki temu właśnie oliwy z tego młyna, zagubionego gdzieś w centralnej części krainy Don Kichota są pyszne i bardzo wartościowe. To własnie pasja przekłada się na to, że oliwy te:   

- tworzone są zgodnie z zasadą slow-food

- wyciskane są  w ciągu maksymalnie 2-6 godzin od zbiorów owoców z drzewa

- wyciskane wyłącznie na zimno i wyłącznie w sposób mechaniczny

- proces produkcji oliwy jest przemyślany w najdrobniejszych szczegółach i monitorowany na każdym etapie

znajdują się w międzynarodowym katalogu FLOS OLEI najlepszych 500 oliw świata

- corocznie nagradzane są na międzynarodowych festiwalach i w konkursach oliwnych

 

Oliwa ta powstaje z ogromną starannością pod stałym nadzorem doświadczonych techników oliwnych- a  wszystko to z miłości do oliwy. Proces produkcji oliwy jest przemyślany w najdrobniejszych szczegółach i monitorowany na każdym etapie: od posadzenia drzew w gaju oliwnym, przez zbiory oliwek, poprzez wyciśnięcie z nich soku, aż do zabutelkowania oliwy. Bez użycia chemii, bez żadnych dodatkowych zabiegów uzyskuje się 100% sok z oliwek.

Flos Olei 2015 dla Casas de Hualdo„Flos Olei” to  konkurs w wyniku którego powstaje międzynarodowy przewodnik po najlepszych oliwach świata Extra Virgin.

Film emitowany przez hiszpańską telewizję TELETOLEDO, kiedy wytwórnia Casas de Hualdo otrzymała nagrodę AEMO 2012 w kategorii „Najnowocześniejsza  wytwórnia oliwy z oliwek w Hiszpanii”.