Nagrody
Oliwy z młyna Casas de Hualdo są najlepsze przede wszystkim dlatego, że ludzie, którzy ją produkują robią to z pasji i miłości do oliwy. To po prostu ich sposób na życie. Dzięki temu właśnie oliwy z tego młyna, zagubionego gdzieś w centralnej części krainy Don Kichota są pyszne i bardzo wartościowe. To własnie pasja przekłada się na to, że oliwy te:
- tworzone są zgodnie z zasadą slow-food
- wyciskane są w ciągu maksymalnie 2-6 godzin od zbiorów owoców z drzewa
- wyciskane wyłącznie na zimno i wyłącznie w sposób mechaniczny
- proces produkcji oliwy jest przemyślany w najdrobniejszych szczegółach i monitorowany na każdym etapie
- znajdują się w międzynarodowym katalogu FLOS OLEI najlepszych 500 oliw świata
- corocznie nagradzane są na międzynarodowych festiwalach i w konkursach oliwnych
Oliwa ta powstaje z ogromną starannością pod stałym nadzorem doświadczonych techników oliwnych- a wszystko to z miłości do oliwy. Proces produkcji oliwy jest przemyślany w najdrobniejszych szczegółach i monitorowany na każdym etapie: od posadzenia drzew w gaju oliwnym, przez zbiory oliwek, poprzez wyciśnięcie z nich soku, aż do zabutelkowania oliwy. Bez użycia chemii, bez żadnych dodatkowych zabiegów uzyskuje się 100% sok z oliwek.
„Flos Olei” to konkurs w wyniku którego powstaje międzynarodowy przewodnik po najlepszych oliwach świata Extra Virgin.
Film emitowany przez hiszpańską telewizję TELETOLEDO, kiedy wytwórnia Casas de Hualdo otrzymała nagrodę AEMO 2012 w kategorii „Najnowocześniejsza wytwórnia oliwy z oliwek w Hiszpanii”.