Oliwy z młyna Casas de Hualdo są najlepsze przede wszystkim dlatego, że ludzie, którzy ją produkują robią to z pasji i miłości do oliwy. To po prostu ich sposób na życie. Dzięki temu właśnie oliwy z tego młyna, zagubionego gdzieś w centralnej części krainy Don Kichota są pyszne i bardzo wartościowe. To własnie pasja przekłada się na to, że oliwy te:
- tworzone są zgodnie z zasadą slow-food
- wyciskane są w ciągu maksymalnie 2-6 godzin od zbiorów owoców z drzewa
- wyciskane wyłącznie na zimno i wyłącznie w sposób mechaniczny
- proces produkcji oliwy jest przemyślany w najdrobniejszych szczegółach i monitorowany na każdym etapie
- znajdują się w międzynarodowym katalogu FLOS OLEI najlepszych 500 oliw świata
- corocznie nagradzane są na międzynarodowych festiwalach i w konkursach oliwnych
Oliwa ta powstaje z ogromną starannością pod stałym nadzorem doświadczonych techników oliwnych- a wszystko to z miłości do oliwy. Proces produkcji oliwy jest przemyślany w najdrobniejszych szczegółach i monitorowany na każdym etapie: od posadzenia drzew w gaju oliwnym, przez zbiory oliwek, poprzez wyciśnięcie z nich soku, aż do zabutelkowania oliwy. Bez użycia chemii, bez żadnych dodatkowych zabiegów uzyskuje się 100% sok z oliwek.
Oliwki w młynie Casas de Hualdo wyciskane są w ciągu maksymalnie 2-6 godzin od zbiorów owoców z drzewa. Oliwka jako owoc zawiera chlorofil i inne "zielone". Dzięki temu, że wyciskanie soku następuje zaraz po zebraniu nie ma degradacji czy pleśnienia owocu. Udaje się zachować ZAPACH, SMAK i wszelkie walory świeżo miażdżonej rośliny-owocu. Dzięki ekstrakcji wyłącznie na zimno (temperatura całego procesu nie przekracza 25°C!) i wyłącznie w sposób mechaniczny wartościowe związki chemiczne (witaminy, minerały, polifenole) zostają zamknięte w tłuszczu i butelce na dłużej. Oliwy od Casas de Hualdo pachną zielonym …tym zaskakują po otarciu butelki i po tym poznajemy ich jakość.
Potwierdzeniem tej jakości są liczne nagrody i certyfikaty jakie oliwy te zdobywają na międzynarodowym forum. Od lat znajdują się w corocznie wydawanym katalogu „FLOS OLEI” najlepszych oliw świata. Ponadto w 2015 Reserva de Familia a w 2014r Picual znalazł się w pierwszej dwudziestce- TOP 20.
Oliwy te zostały również wyróżnione w konkursie „Mario Solinas”- konkursie organizowanym przez najważniejszą organizację w sektorze oliwnym Internatuional Olive Oil Council. W 2014roku oliwa Partida Real zdobyła wyróżnienie, a w 2015 roku Picual drugie miejsce- tym samym dołączając do elitarnego grona płynnego złota najwyższej jakości.
Kolejnym bardzo prestiżowym wyróżnieniem jest nagroda hiszpańskiego Ministerstwa Rolnictwa. Tutaj z kolei oliwa Arbequina została wyróżniona w 2011 i 2014 roku jako najlepszy produkt hiszpański.
Oliwy Casas de Hualdo są zauważane na każdym konkursie, w którym startują. Ich walory organoleptyczne oraz fizykochemiczne nie pozostawiają catadorów oliwnych obojętnymi. W ten oto sposób już od kilku lat nagrody płyną ze znanych, międzynarodowych konkursów z takich krajów jak USA (Los Angeles, Nowym Jork), Chiny, Japonia, Niemcy, Włochy czy Szwajcaria.
Sama wytwórnia Casas de Hualdo otrzymała nagrodę AEMO- najlepszej wytwórni w Hiszpanii.
Nagroda AEMO jest bardzo prestiżowa i można ją zdobyć tylko raz. Aby przystąpić do konkursu wytwórnia musi spełnić szereg wymogów: posiadać nowoczesną instalację, własny gaj oliwny oraz wysokiej jakości produkt. Każda wytwórnia zgłoszona do konkursu poddana jest wnikliwemu audytowi przez osoby wyspecjalizowane nie tylko w ocenianiu jakości oliwy (catadorzy), ale również znani technicy oraz inżynierowie. Kilkunastoosobowe jury odwiedza firmę i kontroluje: gaj oliwny, sposób kultywacji oliwek, jakość oliwek przeznaczonych do przetworzenia, poziom higieny w wytwórni, sposób produkcji oliwy- na każdym jej etapie od dbałości o gaj oliwny aż po sposób przechowywania. To trudny do zdania test- tym bardziej nagroda jest cenna!
Dodatkowo Casas de Hualdo została również przyjęta do grona organizacji QvExtra, co daje jej prawo sygnowania swoich butelek ich znakiem jakości:
QvExtra to międzynarodowe, prywatne stowarzyszenie non-profit, utworzona w celu promocji oliwy Extra Virgin najwyższej jakości. Młyny oliwne, które są przyjęte do tego elitarnego grona muszą spełnić szereg wymagań, dużo bardziej rygorystycznych niż określone przepisami rządowych organizacji. Surowe kryteria a propos właściwości fizykochemicznych i organoleptycznych oliwy powodują, że znakiem QV Extra wyróżnione są wyłącznie oliwy jakości Premium Extra Virgin- do jakich niezaprzeczalnie należą oliwy Casas de Hualdo!