Film emitowany przez hiszpańską telewizję TELETOLEDO, kiedy wytwórnia Casas de Hualdo otrzymała nagrodę AEMO 2012 w kategorii „Najnowocześniejsza wytwórnia oliwy z oliwek w Hiszpanii”.
{videobox}mDbCoCAtCBI{/videobox}
AEMO czyli ASOSACIÓN ESPAÑOLA DE MUNICIPIOS DEL OLIVO to najważniejsza organizacja w Hiszpanii wspomagająca sektor oliwny i należąca do międzynarodowej organizacji COI Consejo Oleicola Intenacional, zrzeszającej wszystkich producentów oliwy na świecie. Nagroda AEMO jest bardzo prestiżowa i można ją zdobyć tylko raz. Aby przystąpić do konkursu wytwórnia musi spełnić szereg wymogów: posiadać nowoczesną instalację, własny gaj oliwny oraz wysokiej jakości produkt. Każda wytwórnia zgłoszona do konkursu poddana jest wnikliwemu audytowi przez osoby wyspecjalizowane nie tylko w ocenianiu jakości oliwy (catadorzy), ale również znani technicy oraz inżynierowie. Audyt odbywa się na przełomie listopada i grudnia kiedy wytwórnie są podczas kampanii (zbiór oliwek i produkcja oliwy). Kilkunastoosobowe jury odwiedza firmę i kontroluje: gaj oliwny, sposób kultywacji oliwek, jakość oliwek przeznaczonych do przetworzenia, poziom higieny w wytwórni, sposób produkcji oliwy- na każdym jej etapie i sposób przechowywania. W przypadku Casas de Hualdo jury doceniło:
- urządzenia najnowszej generacji, które biorą udział w procesie produkcji,
- innowacyjny pomysł wpuszczania argonu do zbiorników z oliwą- dzięki czemu jej jakość jest na stałym poziomie,
- poziom higieny w wytwórni, gdzie po przekroczeniu progu czuje się zapach świeżych migdałów
- no i oczywiście jakość wyprodukowanych oliw- które zyskały miano doskonałego soku z oliwek posiadającego perfekcyjną równowagę pomiędzy aromatami owocowymi a pikanterią oliwek
Krótkie streszczenie filmu
Zapowiedź:
Najlepsza wytwórnia oliwy z oliwek extra virgen znajduje się w regionie Castilla la Mancha a dokładnie w El Carpio de Tajo położonym nad rzeką Tag. Nagroda została przyznana przez AEMO Asocación Española de Municipios de Olivo.
Reportaż:
Drzewa oliwne odpoczywają do listopada, do momentu kiedy wytwórnia zaczyna produkcję świeżej oliwy z oliwek z nowej kampanii. Oliwę pochodzącą z gaju oliwnego Casas de Hualdo można kupić tylko w wyspecjalizowanych sklepach typu gourmet. Firma eksportuje oliwę do Stanów Zjednoczonych, Niemiec, Polski oraz Chin.
Z 4 000 000 kg oliwek produkowane jest tylko 650-700 000 kg oliwy, co oznacza że wytwórnia kładzie nacisk na jakość, a nie na ilość. Nie ma tutaj mowy o masowej produkcji. Gdyby do produkcji użyć czarnych- całkowicie dojrzałych już oliwek- możnaby było otrzymać więcej oliwy. Casas de Hualdo zaczyna swoje zbiory bardzo wcześnie (już w październiku) i produkuje oliwę wyłącznie z oliwek zielonych- koncentrując się na jakości, tym samym otrzymując mniej produktu finalnego. Wytwórnia produkuje wyłącznie poprzez elaborację na zimno (cold extraction) i selekcjonuje bardzo dokładnie drzewa oliwne, z których oliwki trafiają do przetworzenia. Wszystkie te czynniki wpływają na to, że casas de Hualdo produkuje tak świetną oliwę.