Czy wiesz, że bardzo istotnym czynnikiem dla jakości oliwy jest czas jaki minie od zerwania świeżej oliwki z drzewa do momentu wyciśnięcia z niej oliwy?
Oliwki są bardzo podatne na fermentację, która zachodzi w sposób naturalny w każdej żywej tkance po odcięciu krążenia płynów jakimi są soki i woda w roślinie. To naturalne, że każda komórka ciągle prowadzi w sobie mnóstwo reakcji biochemicznych, w wyniku których powstają produkty przemiany materii. Dodatkowo zawsze atakowana jest przez bakterie i grzyby, które są wszędzie. Nie powinny zatem być długo przechowywane. Idealną sytuację mamy kiedy wytwórnia znajduje się w granicach gaju oliwnego i oliwki bezpośrednio po zbiorze dostarczane są do niej a następnie w przeciągu kilku godzin przetworzone. Tak właśnie dzieje się w Casas de Hualdo. Tutaj od momentu zerwania świeżej oliwki z drzewa do momentu wyciśnięcia z nich soku mija maksymalnie 4-6 godzin. To jest tak jakbyśmy zerwali pomarańczę z drzewa i wycisnęli z niej sok. Prawda, że taki sok smakuje najlepiej? Im ten czas jest dłuższy tym gorsza jakość owocu co pociąga za sobą gorszej jakości produkt finalny.
To dlatego oliwy Casas są takie pyszne i pachną zielonym, świeżo miażdżonym owocem. Czy pamiętasz zapach świeżo skoszonej trawy albo liścia zielonego roztartego w dłoni? Tak specyficznie pachnie chlorofil (czyli to zielone w trawie, łodydze, czy też liściu - świeża zielenina) i właśnie TAKI ZAPACH CZUJE SIĘ wąchając oliwy z młyna Casas de Hualdo.
Oliwka jako owoc zawiera chlorofil i inne "zielone". To dzięki temu, że wyciskanie soku następuje zaraz po zebraniu (nie ma degradacji czy gnicia owocu (gnicie następuje w każdej żywej tkance po odcięciu krążenia płynów, czy to będzie krew w zwierzęciu czy soki i woda w roślinie, ponieważ każda komórka ciągle prowadzi w sobie mnóstwo reakcji biochemicznych, w wyniku których powstają produkty przemiany materii, plus zawsze atakowana jest przez bakterie i grzyby, które są po prostu wszędzie). W młynie CdH udaje się zamknąć ZAPACH świeżo miażdżonej rośliny-owocu oliwkowego. Dzięki bezbłędnemu wyciskaniu na zimno (i tylko na zimno) świeżego owocu te związki zostają zamknięte w tłuszczu i butelce na dłużej. To ewidentny dowód na JAKOŚĆ PREMIUM tych oliw.