Oliwa EV dla dzieci "Casitas de Hualdo" -łagodny coupage 4 odmian- kampania 2018/2019 250ml

1269_cdh_1321_s3_1000px_002
1269_cdh_1321_s3_1000px_002casitasmaa1casitas_de_hualdo_3casitas_de_hualdo_3_bottlesnios_con_casitas_de_hualdocasitas_de_hualdo_boxcasitas
29,00 PLN Producent: Casas de HualdoCasas de Hualdo

12 sztuk dostępnych
in stock
+ Dodaj do koszyka

 

Oliwa Casitas de Hualdo o pojemności 0,25l z najświeższej kampanii 2018/2019  

 

Przedstawiamy  wyjątkowe dziecko w rodzinie Casas de Hualdo przeuroczą oliwę

Casitas - czyli Domeczek Hualdo. 

 

To coś absolutnie wyjątkowego- oliwa stworzona z myślą o najważniejszych osobach na świecie – o dzieciach. Jej łagodny smak, lekki owocowy aromat oraz baśniowe opakowanie z księżniczką i rycerzem powodują, że najmłodsi bardzo chętnie sięgają po nią skrapiając oliwą swoje ulubione dania. Jest pyszna, łagodna a równocześnie pełna polifenoli, witamin i kwasów omega 9 tak potrzebnych do rozwoju Małego Człowieka.

 Uwaga- dzieci nie chcą się nią dzielić:) i mają do tego prawo!

  

Jak wszystkie pozostałe oliwy została stworzona zgodnie z zasadą slow-food - oliwki wyciskane są oczywiście na zimno! w ciągu maksymalnie 2-6 godzin od zbiorów owoców z drzewa. Dzięki temu nie ma degradacji owocu i udaje się zachować ZAPACH, SMAK i WITAMINY, POLIFENOLE czyli wszelkie walory świeżo miażdżonej rośliny. Ta oliwa jest jak świeżo wyciśnięty sok z owocu.

Oliwa Casitas ma również rekordowo niską kwasowość - musi być świetna jakościowo- w końcu jest dla dzieci:) 

 

Smaki, aromaty i właściwości oliwy Casitas

  • Smak: bardzo zrównoważony, łagodnie owocowy z delikatnie pikantnym posmakiem
  • Zapach:  świeżo skoszonej trawy, dojrzałych pomidorów, migdałów i dojrzałych bananów
  • Kolor: bursztynowy
  • Opakowanie: 250ml
  • Odmiana oliwek: coupage 4 odmian: Arbequina, Picual, Manzanilla, Cornicabra
  • Kwasowość w kampanii 2018/2019: 0,1% - rewelacyjnie nisko!
  • Termin przydatności do spożycia: 12/2020

  To oliwa wysublimowana jak Reserva. Użyto do niej  starannie wyselekcjonowanych  oliwek - tylko tych najdorodniejszych. Długo pracowano nad dobraniem idealnych proporcji – wszak odbiorca w tym przypadku jest bardzo wymagający! W efekcie końcowym otrzymano znakomity balans pomiędzy łagodnością - owocowością  i  pikanterią.

 

 Smaki i aromaty oliwy Casitas de Hualdo  można przedstawić w sposób graficzny za pomocą róży organoleptycznej

 

 

Róża organoleptyczna oliwa Casitas - Casas de Hualdo

 

Znajdziemy w niej oliwę z wszystkich odmian oliwek z młyna CdH, a więc zarówno Arbequinę, Picuala. Manzanillę jak i Cornicabrę. Połączenie różnych odmian daje możliwość wydobycia z każdej tego co w niej  najlepsze,  zachowując przy tym doskonałą równowagę. Dostajemy zatem oliwę świeżą, aromatyczną i delikatną w smaku. Wyczuwalne są aromaty trawy, świeżych ziół, gałązek pomidora, dojrzałych owoców i delikatnie pikantnych nut. Hiszpańskie dzieci są zachwycone – dostały do rąk piękną butelkę z rycerzykiem w szarej zbroi  i różową królewną. Chętnie po nią sięgają bo jest kolorowa, przyciąga wzrok i  ma wymiary odpowiednie dla ich małych rączek. Dodatkowo czują się wyjątkowe bo ta oliwa jest tylko ich!

A hiszpańskie mamy? Cóż nie muszą przemycać drogocennej dla zdrowia oliwy podstępem, bo dzieci same dostarczają sobie codzienne porcję niezbędnych kwasów tłuszczowych, witamin i polifenoli - i to z ogromną przyjemnością! Pilnują też, żeby nikt im nie podbierał pysznej oliwy - to przecież jest ich jedyna, wyjątkowa, pyszna…

 

Oliwa Casitas

 

Kwasowość:

Kwasowość w kampanii 2018/2019: 0,1% !!!

W poprzednich kampaniach kwasowość kształtowała się następująco:

kampania 2017/2018: 0,11%

kampania 2016/2017: 0,09% 

To rekordowo niska kwasowość- najniższa wśród oliw Casas de Hualdo i najniższa na rynku polskim!!! To jakość Mega Premium Extra Virgin!

 

O jakości oliwy przede wszystkim decyduje zawartość wolnych kwasów tłuszczowych (tzw. liczba kwasowa lub poziom kwasowości). Im niższa zawartość kwasów tym lepszej jakości oliwę otrzymujemy. Oliwę o niskim poziomie kwasowości otrzymujemy z oliwek świeżych, nie do końca dojrzałych,  nieuszkodzonych, przetworzonych w krótkim czasie od zbioru.  Analogicznie-  jeśli użyto oliwek zbyt dojrzałych, zbyt długo były składowane przed tłoczeniem  lub były uszkodzone podczas zbioru lub transportu wzrasta w nich zawartość kwasów czyli spada jakość.

Oliwa może uzyskać status Extra Virgin – jeśli jest wyciśnięta  ze świeżego owocu, w sposób wyłącznie mechaniczny, niepodlegający żadnym procesom chemicznym- czyli oliwa z pierwszego tłoczenia- czyli jest  to po prostu 100 % sok z oliwki. Aby oliwa mogła zostać zaliczona do tej kategorii musi spełniać szereg wymagań  chemicznych np. stopień nasycenia tlenem, ilość estrów, wilgotność. Przede wszystkim jednak oceniany jest poziom kwasowości, który nie może być wyższy niż 0,8%, a potem in niższy tym lepiej.   Próbki oliw są badane w laboratorium, gdzie dokonywana jest szczegółowa analiza fizyko-chemiczna.  Dodatkowo oliwa przechodzi ocenę organoleptyczną,  gdzie punktowany  jest poziom owocowości  w skali 0-10 oraz inne walory smakowo-zapachowe.

Uważa się, że oliwy, których kwasowość nie przekracza 0,3% są wysokiej jakości.  Wszystkie oliwy produkowane przez Casas de Hualdo poziom kwasowości utrzymują poniżej 0,2%- a więc ekstremalnie niski. To świadectwo najwyższej jakości, a więc oliwy te zaliczają się do  kategorii  Premium Extra Virgin.

Dodatkowo  oliwy Casas, ponieważ wyciskane są ze świeżego owocu (w ciągu maksymalnie 4-6 godzin)  charakteryzują się bogactwem dobroczynnych dla naszego zdrowia  polifenoli (antyutleniaczy) , które działają przeciwutleniająco  służąc nam  jak naturalna szczepionka przeciwko przedwczesnemu starzeniu się, nowotworom, chorobom serca oraz różnym chorobom cywilizacyjnym.  

Nagrody

 

Oliwa Casitas de Hualdo to produkt roku 2016- najmłodsze dziecko w rodzinie Casas de Hualdo. Mimo tego, że istnieje na rynku światowym dopiero od kilku miesięcy już została doceniona. 

 

  2016 

Nowa na rynku i od razu w pierwszej dziesiątce TOP 10 przewodnika EVOOLEUM.

EVOOLEUM to hiszpański przewodnik oliwny, który ma za zadanie promować  oliwy znakomite jakościowo. Ten katalog jest hiszpańskim odpowiednikiem międzynarodowego katalogu FLOS OLEI.

 

 

 

 

 

 

 

2016 

Brązowy medal oliwa Casitas zdobyła w Zurychu. Konkurs ten jest organizowany od 15 lat przez ZHAW - Zurich University of Applied Sciences. Uniwersytet ma własny panel testerski, który jest zatwierdzony przez International Olive Oil Council- najważniejsza organizację w sektorze oliwnym na świecie. Konkurs ten ma za zadanie uświadomić szwajcarskim konsumentom jak mogą rozpoznać wysokiej jakości oliwę extra virgin, a także wyróżnić oliwy jakości Premium EV dostępne na europejskim rynku.

 


2016

Nagroda na festiwalu oliwnym w Mediolanie za innowacyjne opakowanie w sektorze oliwnym. Konkurs ma za zadanie wypromowac nowości na rynku oliwnym z calego swiata

Sprawdź pozostałe produkty

Wyników 1 - 4 z 4