Właściwości zdrowotne oliwyKtóż nie słyszał o dobroczynnym wpływie oliwy na nasz organizm?  Od tysięcy lat oliwa funkcjonuje jako podstawowy tłuszcz w basenie Morza Śródziemnego.

 

 

 

To w Grecji najpierw nauczono się wykorzystywać oliwę zarówno  w kuchni,  medycynie (stosowano na bóle głowy i żołądka) jak i kosmetyce (nacierano ją ciała przed zawodami sportowymi i po kąpieli). Używano ją również do lampek oliwnych  jako paliwo, a z jej gałązek robiono wieńce na głowy zwycięzców sportowych zmagań. Oliwa należała do wielkiej trójki podstawowych produktów żywieniowych. Starożytni Grecy mawiali: "Niech twój dzień będzie dobry jak chleb, pobudzający jak wino, łagodny jak oliwa".  W zasadzie to motto równie dobrze mogłoby się odnosić do czasów obecnych. W artykule niniejszym skupimy się jednak wyłącznie na oliwie. Postaram się odpowiedzieć na pytanie  na czym polega tajemnica oleju oliwkowego i jaki ma wpływ na nasz organizm?

 

Aby zrozumieć dobroczynny wpływ oliwy na nasz organizm konieczne jest poznanie jej składu. Skład chemiczny oliwy jest bardzo bogaty ale zależy od wielu czynników na każdym etapie produkcji, od uprawy (jakość owoców), po zbiory (czas zbioru, sposób zbioru), czas pomiędzy zbiorem a przetworzeniem (im krótszy tym lepiej bo owoc jest świeży i nie pleśnieje),  sposób produkcji (obieranie z liści, mycie, rozdrabnianie, tłoczenie albo ekstrakcja), przechowywanie. Na każdym etapie produkcji bardzo ważne jest też utrzymywanie odpowiedniej temperatury (najlepiej max 27°C), aby nie doprowadzić do nieodwracalnych zmian w oliwie. Tylko oliwa Extra Virgin o niskim poziomie kwasowości (<0,3%)  jest produkowana z  dochowaniem pełnej staranności na każdym z powyżej wymienionych etapów i to ona właśnie szczyci się bogatym składem i wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Wybierając oliwę dobrej jakości będziemy mieli pewność, że spożywany przez nas olej dostarcza nam cennych składników i wspiera nasze zdrowie. Tłuszcze jednak, to nie tylko bardzo ważne źródło energii.  Kwasy tłuszczowe biorą udział w procesie budowy komórek – są więc potrzebne w okresie szybkiego wzrostu – budują rdzeń kręgowy i mózg. Wpływają na stan skóry, wzrok, krzepliwość krwi a także  prawidłową pracę hormonów. Obecność tłuszczu w potrawach pomaga też we wchłanianiu witamin (A,D,E,K) np. z zielonych i pomarańczowych warzyw. Dodatkowo kwas oleinowy zawarty w oliwie nie tylko nie wywołuje alergii, ale i pomaga zwalczyć objawy alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa, a witamina A minimalizuje ryzyko infekcji. Dzieci w Hiszpanii w porównaniu do polskich dzieci dużo rzadziej borykają się z problemami alergicznymi. Nie do przecenienia jest również działanie żółciopędne oliwy- poprawia  dzieciom perystaltykę jelit  dzięki czemu unikamy kolek i zaparć -które często  spędzają sen z powiek młodym rodzicom. 

 

Cała tajemnica właściwości oliwy Extra Virgin tkwi w jej składzie

Ponad  95% składu oliwy, stanowi frakcja glicerolowa (tłuszczowa). Większość  z tego (ok 70%) to  jednonienasycony kwas tłuszczowy (MUFA) Omega-9 (oleinowy), 10% to kwasy wielonienasycowe: Omega 6 (linolowy 9%) i  Omega 3 (linolenowy 1%), 14% to kwasy nasycone. Pozostałe kilka procent przypada na liczne związki chemiczne takie jak: związki fenolowe (polifenole), luteina, która wzmacnia siatkówkę oka i ostrość widzenia, witaminy E,  D, A oraz K i F i minerały potas, wapń, magnez. 

 

Kwasy tłuszczowe

Nienasycone kwasy tłuszczowe są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu: podnoszą odporność organizmu na różnego typu bakterie i wirusy, podczas choroby wzmacniają mechanizmy obronne ustroju, a po jej zakończeniu wspomagają procesy regeneracyjne. Dodatkowo kwasy nienasycone przeciwdziałają zmianom nowotworowym, astmom i różnego typu alergiom. Jednonienasycony kwas oleinowy omega-9  (główny składnik oliwy) przyczynia się do zachowania zdrowej równowagi cholesterolu we krwi- zmniejsza stężenie „złego cholesterolu” LDL, podwyższając jednocześnie poziom „dobrego” HDL. Chroni więc serce przed chorobą niedokrwienną i zawałem a także  obniża ciśnienie krwi. Kwas ten jest również odpowiedzialny za doskonałą płynność oliwy, a przez to jej przyswajalność i wchłanialność (zarówno w jelitach, jak i przez skórę)- dzięki temu oliwa jest doskonałym źródłem czystej (zdrowej) energii. Dodatkowo- dobra wiadomość dla dbających o linię!- kwas ten wspomaga odchudzanie, ponieważ pomaga spalać tłuszcz co zapobiega jego odkładaniu.

 

Z kolei kwas linolowy – główny przedstawiciel rodziny NNKT Omega-6 (zwany czasami witaminą F)  odpowiedzialny jest za reakcje odpornościowe. Jest też  istotny z punktu widzenia zapewniania odpowiedniego wzrostu, gojenia ran, czynności nerek i wątroby oraz zapobiegania zakażeniom.