Jakość

OliwaZanim kupisz oliwę możesz się przyjrzeć butelce i etykietce. Tam znajdziesz sporo wskazówek świadczących o dobrej jakości produktu, który jest w środku.

Jak zachować świeżość oliwy z oliwekZakładamy, że masz oliwę dobrej jakości a więc warto wiedzieć jak zachować jej walory do ostatniej kropli. Oto kilka wskazówek:

Reserva de Familia - co możemy wyczytać z etykietki oliwyPrzede wszystkim wybieramy oliwę Extra Virgin jako  produkt najwyższej jakości. Niestety to nie wystarczy.

Róża organoleptyczna PicualBadanie takie przeprowadzane jest według ściśle określonych kryteriów: w temperaturze +28ºC +/- 2ºC rano i na czczo- wówczas są najbardziej wyczulone zmysły. Podczas takiego badania specjaliści identyfikują zarówno defekty jak i wszystkie atrybuty oliwy.

O przynależności do konkretnej kategorii oliwy, a tym samym o jakości przede wszystkim decyduje zawartość wolnych kwasów tłuszczowych (tzw. liczba kwasowa lub poziom kwasowości). Im niższa zawartość kwasów tym lepszej jakości oliwę otrzymujemy.