Jakość
Zanim kupisz oliwę możesz się przyjrzeć butelce i etykietce. Tam znajdziesz sporo wskazówek świadczących o dobrej jakości produktu, który jest w środku.
Zakładamy, że masz oliwę dobrej jakości a więc warto wiedzieć jak zachować jej walory do ostatniej kropli. Oto kilka wskazówek:
Przede wszystkim wybieramy oliwę Extra Virgin jako produkt najwyższej jakości. Niestety to nie wystarczy.
Badanie takie przeprowadzane jest według ściśle określonych kryteriów: w temperaturze +28ºC +/- 2ºC rano i na czczo- wówczas są najbardziej wyczulone zmysły. Podczas takiego badania specjaliści identyfikują zarówno defekty jak i wszystkie atrybuty oliwy.
O przynależności do konkretnej kategorii oliwy, a tym samym o jakości przede wszystkim decyduje zawartość wolnych kwasów tłuszczowych (tzw. liczba kwasowa lub poziom kwasowości). Im niższa zawartość kwasów tym lepszej jakości oliwę otrzymujemy.