Właściwości zdrowotne

Oliwa Extra Virgin to  prawdziwy eliksir piękna.  Jest podstawowym składnikiem balsamów i kremów, które wspaniale nawilżają i zapobiegają wysuszaniu się skóry. Wykorzystane są tutaj właściwości kwasu oleinowego Omega 9, którego pojedyncze wiązanie odpowiada za doskonałą płynność oliwy, a przez to jej przyswajalność i wchłanialność- również przez skórę.

Ile oliwy jeść?Oczywiście w zależności od wieku i ogólnego stanu zdrowia różne będzie zapotrzebowanie- dlatego najlepiej skontaktować sie z lekarzem. W Hiszpanii- gdzie kultura spożywania oliwy z oliwek- jest głęboko zakorzeniona spożywa się 1,5litra oliwy miesięcznie, a w Grecji ponad 2 litry- to ok 4-5 łyżek dziennie.

Smażenie na oliwie Smażenie to sposób obróbki cieplnej, podczas którego ciepło jest dostarczane za pomocą tłuszczu. Uzyskujemy tutaj znacznie wyższe temperatury niż podczas gotowania, gdzie pośrednikiem jest woda.

Oliwki - bogactwo witamin i minerałówBogactwo witamin i minerałów - olej oliwkowy zawiera w sobie wiele witamin i związków mineralnych. Najbardziej znacząca  wydaje się obecność α- tokoferolu popularnie zwanego witaminą E.

Oliwa - naturalny antyoksydantOliwa bogata jest w liczne związki fenolowe o działaniu antyoksydacyjnym. Polifenole zapobiegają powstawaniu w organizmie wolnych rodników, a także wykazują działanie przeciwzapalne.

Właściwości zdrowotne oliwyKtóż nie słyszał o dobroczynnym wpływie oliwy na nasz organizm?  Od tysięcy lat oliwa funkcjonuje jako podstawowy tłuszcz w basenie Morza Śródziemnego.