Właściwości zdrowotne
Oliwa Extra Virgin to prawdziwy eliksir piękna. Jest podstawowym składnikiem balsamów i kremów, które wspaniale nawilżają i zapobiegają wysuszaniu się skóry. Wykorzystane są tutaj właściwości kwasu oleinowego Omega 9, którego pojedyncze wiązanie odpowiada za doskonałą płynność oliwy, a przez to jej przyswajalność i wchłanialność- również przez skórę.
Oczywiście w zależności od wieku i ogólnego stanu zdrowia różne będzie zapotrzebowanie- dlatego najlepiej skontaktować sie z lekarzem. W Hiszpanii- gdzie kultura spożywania oliwy z oliwek- jest głęboko zakorzeniona spożywa się 1,5litra oliwy miesięcznie, a w Grecji ponad 2 litry- to ok 4-5 łyżek dziennie.
Smażenie to sposób obróbki cieplnej, podczas którego ciepło jest dostarczane za pomocą tłuszczu. Uzyskujemy tutaj znacznie wyższe temperatury niż podczas gotowania, gdzie pośrednikiem jest woda.
Bogactwo witamin i minerałów - olej oliwkowy zawiera w sobie wiele witamin i związków mineralnych. Najbardziej znacząca wydaje się obecność α- tokoferolu popularnie zwanego witaminą E.
Oliwa bogata jest w liczne związki fenolowe o działaniu antyoksydacyjnym. Polifenole zapobiegają powstawaniu w organizmie wolnych rodników, a także wykazują działanie przeciwzapalne.
Któż nie słyszał o dobroczynnym wpływie oliwy na nasz organizm? Od tysięcy lat oliwa funkcjonuje jako podstawowy tłuszcz w basenie Morza Śródziemnego.