Oliwa - smak to zapachLudzki węch ma to do siebie, że substancje bezpieczne (przyjazne) rozpoznaje i przestaje wyczuwać po około 3-5 sekundach. (Nagroda Nobla  za rozpracowanie działania zmysłu węchu ludzkiego wręczona została dopiero w 2007roku - zaskakujące, że dopiero tak późno!!!).

Brzydkie i szkodliwe zapachy czujemy dłużej do 20-30 sekund (jak brzydko pachnie to pewnie trujące, a jak przyjemnie to pewnie bezpieczne - tak działała ewolucja).

Tak działają fizjologicznie receptory węchu w górnej powierzchni jamy nosowej. Są to receptory czysto chemiczne pobudzane przez związki chemiczne lotne dostające się nozdrzami przednimi gdy wąchamy, LUB UWAGA NOZDRZAMI TYLNYMI gdy jemy. Z jamy ustnej lotne substancje idą do góry do nosa.  Tam mamy receptory potrafiące rozpoznać około 12 milionów rodzajów cząsteczek chemicznych i kombinacji między nimi. Tak naprawdę to co jemy podoba nam się lub nie POPRZEZ węch w nosie, a nie kubki smakowe na języku.

 

Zatem smak to zapach.... oliwy Casas de Hualdo  pachną zielonym przez 5 sekund. I to jest cudowne!