Oto spadające oliwki, które mają się przekształcić w najlepszą oliwę w Hiszpanii. Oliwki muszą być w perfekcyjnym stanie, nie mogą mieć żadnych uszkodzeń mechanicznych ani chorób.

Ogromny wpływ na jakość oliwek ma kropelkowy system nawadniania, który w Casas de Hualdo obejmuje cały gaj oliwny. Oliwki zbierane są w optymalnym momencie i w przeciągu max 6 h od zbioru przekształcane  w doskonałej jakości oliwę jaką jest np. Arbequina.

 

{videobox}4v07XLDlMwQ{/videobox} 

Produkcja odbywa się wyłącznie za pomocą nowoczesnej ekstrakcji na zimno w  temp. 25ºc . Oliwa przechowywana jest w zbiornikach ze stali nierdzewnej, w stałej temperaturze maksymalnie  20ºC, dzięki czemu nie ma  kontaktu ze światłem, a co za tym idzie  jej jakość pozostaje na stałym poziomie.